_GERD's_ BLOG

GERD's BLOG

Bij jezelf blijven!

Bewustzijn
featured image

Er is niets zo heerlijk als het leven leiden waarvoor jij in de wieg bent gelegd

Vaak stuit je tegen situaties, innerlijke blokkades… die jou verhinderen om voluit te leven. De mallemolen in jouw hoofd maakt er een zootje van en negatieve gedachten houden jou weg van je droomleven. De Stemmen van het ego kunnen behoorlijk listig zijn. Het zijn echte mooipraters. En keer op keer luizen ze je er weer in. “Drink er nog maar eentje…” denkt de zakenman en speelt zijn rijbewijs een uur later kwijt. “wat een bink…” denkt de mishandelde vrouw en belandt ’s avonds in het ziekenhuis.

En toch blijft het scenario zich steeds weer op gelijke wijze afspelen. “Deze keer is het anders”, zegt dat stemmetje. Maar iedereen in de nabije omgeving kijkt toe en weet… “Het is weer zover!” En hoe ze je ook waarschuwen, het heeft geen zin. Je bent een vogel voor de kat!
Iedereen heeft zijn/haar thema’s in dit leven. Ook ik heb de mijne! Maar doorheen de jaren dat ik mezelf observeerde (mijn gedachten en de bijhorende gevoelspatronen) heb ik heel wat geleerd!
Zo werd het volgende voor mij duidelijk:

" Hoe groter de hunkering in jezelf naar dingen of mensen in de buitenwerld is, hoe sterker de onderbewuste patronen spelen! Maar ook het tegengestelde is waar, hoe groter de afkeer die je in jezelf voelt, hoe sterker de gehechtheid aan de hiermee overeenstemmende onderbewuste patronen."Gerd Bergmans

Bij jezelf blijven en leven vanuit je eigen verlangens ipv meegezogen te worden in het kielzog van maatschappelijk bepaalde standaarden en vermeende werkelijkheden. Het verlangen binnenin jezelf vorm geven ipv dit te zoeken in de buitenwereld… dat geeft een mens vrijheid!
Maar dat maakt het nu net zo moeilijk! Datgene of diegene in de buitenwereld waarnaar je zo verlangt en waarvan je denkt dat het jou uitzinnige vreugde en ultiem geluk zal geven, net dat moet je loslaten!

Els en Peter hebben een hartstochtelijke relatie. Maar op een of andere manier draait het altijd uit op ruzie. Ze kunnen geen halve dag samen zijn zonder dat er harde woorden vallen. Ze kunnen niet met maar ook niet zonder elkaar. Dat er onbewuste patronen van bindingsangst en angst voor afwijzing aan de basis van hun relatie liggen zien ze niet. Ze gaan beiden zo op in hun emoties!
Als de hartstocht oplaait dan leven ze in een wereld van euforie. Het is juist deze euforie die hen samen brengt en samen houdt. Het is de noodzakelijke keerzijde om een definitieve breuk te verhinderen en het kat-en-muis spel intact te houden!
Op het ogenblik van onenigheid en ruzie beginnen de diepgewortelde overtuigingen hun werk te doen… deze onbewuste energieën willen zich voeden met de negatieve emoties die de ruzie teweegbrengt waardoor deze innerlijke patronen kunnen overleven!

Als horeca kind werd Els veel alleen gelaten door haar ouders en was er weinig tijd voor haar. Ze had een tafeltje in een piepkleine ruimte die grensde aan de horeca-keuken. Vandaaruit zag ze vader en moeder heen en weer stuiven zonder dat deze haar aanwezigheid opmerkten. Ze voelde zich vaak verlaten en in de steek gelaten. Deze energie blijft stiekem in haar verder leven ook al zijn haar ouders reeds lang overleden.
Peter daarentegen groeit op in een gezin met een vader die zeer autoritair is. Hij zet Peter altijd aan het werk en zelf tijdens vrije momenten is er altijd wel een reden waarom Peter moet werken en niet mag ontspannen. Bovendien wordt hij nooit aangemoedigd, wat hij ook doet, het is nooit goed! Peter is van nature een gevoelige jongen die sensueel en aandachtig is. Hij houdt van schoonheid, is kunstzinnig en zit boordevol creativiteit. Terwijl Peter als jonge snaak al het vuile werk mag doen, geniet hij stiekem van de aandacht die hij krijgt van de 4 goddelijke buurmeisjes. Ze hebben een beetje medelijden met hem en daarom dartelen ze af en toe speels rond Peter en geven hem op die manier een leuke tijd! Maar de aandacht is slechts van korte duur…

Peter is bijna elke avond laat aan het werk. Op een avond is hij heel geconcentreerd een belangrijke taak aan het afwerken. Hij wil niet gestoord worden en heeft geen zin in de talrijke sms berichtjes die Els hem de hele avond al aan het sturen is. Els die thuis op hem zit te wachten wordt zeer verdrietig. Wanneer Peter tegen middernacht thuis komt negeert ze hem en gaat ze aan de tafel een kruiswoordraadsel invullen. Peter krijgt het gevoel dat Els zijn werk niet waardeert en keert zich in zichzelf met de gedachte dat hij het weer niet goed doet.
Vanuit haar ooghoeken houdt Els Peter in het oog maar deze is veel te moe om haar stiekeme aandacht op te merken. Els voelt zich in de steek gelaten. Ze heeft zoveel sms berichtjes gestuurd en Peter heeft haar niet geantwoord. Vanuit haar gevoel van eenzaamheid begint ze Peter te verwijten dat hij geen aandacht voor haar heeft.
Peter is moe en hij is wrokkig omdat hij geen waardering krijgt voor zijn inspanningen. Integendeel, Wanneer hij ’s avonds uitgeput thuiskomt krijgt hij nog eens de volle laag omdat hij geen aandacht heeft voor Els. Het is nooit goed! 
Boos vertrekt hij thuis om nog een pintje te gaan drinken op café waar enkele vrouwen speels rond hem dartelen terwijl Els thuis eenzaam zit te wachten op hem.
Wanneer Peter ’s nachts thuiskomt, zit Els aan de tafel te huilen. Zijn gevoelige kant komt naar boven en hij neemt Els in zijn armen. Hij raakt vertederd. Els op haar beurt geniet met volle teugen van zijn aandacht maar in hun omhelzing ruit ze parfum op het hemd van Peter. Opnieuw voelt ze zich aan de kant gezet en duwt peter weg. Peter begrijpt er niets van en denkt… “Het is nooit goed wat ik doe!”

En zo gaat het vermoeiende pingpong spel maar door en door. Peter wil vaak een einde maken aan de relatie maar wanneer Els dan begint te huilen komt zijn gevoelige kant naar boven. Bovendien is Els een bloedmooie vrouw waarvan hij moeilijk afstand kan doen. Els daarentegen klampt zich vast aan Peter. Hem (zijn aandacht) verliezen is haar grootste angst want dan is ze weer helemaal alleen!

Els en Peter zijn en blijven van elkaar afhankelijk. Ze hebben niet zozeer behoefte aan elkaar maar wel aan een gevoel in zichzelf! Ze zoeken dit gevoel bij de ander waardoor ze afhankelijk worden van elkaar voor hun welzijn! Peter wil het gevoel van waardering dat hij zoekt bij Els. Els wil verbondenheid voelen en meent hiervoor afhankelijk te zijn van Peter.

"Eigenliefde, jezelf graag zien… is terugkeren naar het gevoel in jezelf. Is bewust kiezen voor een positief gevoel in jezelf ongeacht wat de ander zegt of doet!! Eigenliefde is bij jezelf blijven!"Gerd Bergmans

In plaats van te hunkeren naar aandacht zou Els op zoek moeten gaan naar het contact met zichzelf en haar innerlijk kind. Peter daarentegen zou er wel bij varen mocht hij leren om zichzelf te waarderen los van het oordeel van de anderen! Op die manier zouden beiden veel minder afhankelijk worden van elkaar en zouden ze elkaar kunnen ontmoeten los van hun innerlijke onbewuste patronen, … in alle vrijheid!

About Gerd Bergmans

Gerd Bergmans, is een mental coach, teacher en geeft voordrachten en workshops over de werking van onze geest.