_GERD's_ BLOG

GERD's BLOG

Een groot ego!!

Uncategorized
featured image

Wat betekent het om een groot ego te hebben?

Vaak krijg je omschrijvingen zoals : “Het zijn mensen die zich hullen in materie zoals dure wagens, kleding, huizen. Mensen die graag in de belangstelling staan of die op een opzichtige manier om aandacht schreeuwen…”

En inderdaad vaak is het zo dat te harde woorden, een te luide lach, te opzichtige materiële spullen moeten fungeren als een buffer tegen de dieper liggende onzekerheid. Maar het is slechts een beperkt beeld van wat een ego eigenlijk is.

Stille, rustige mensen kunnen een veel groter ego hebben dan de luidruchtige. Ze hullen zich soms in een waas van dienstbaarheid en sociaal engagement omdat ze bang zijn om als egoïstisch en hebzuchtig te worden bestempeld.

Maar diep onder het oppervlak van die dienstbaarheid leeft een enorme behoefte aan zelfexpressie die in de kiem wordt gesmoord door de angst om bestempeld te worden als zelfzuchtig, egoïstisch, hebzuchtig…

Sommigen leven vanuit schuldgevoel. Ze zijn bang om de schuld te krijgen van … Wanneer iets negatief gebeurt dan geven ze zichzelf daar de schuld van, ook al weten ze dat dat eigenlijk niet helemaal juist is. En toch… Ze kunnen niet anders dan leven vanuit de energie van schuld.

Wanneer iets negatief uiteindelijk positief uitdraait, dan zou je denken dat ze daar gelukkig om zouden zijn. Maar mensen die leven vanuit een zelfbeeld van schuldgevoel gaan zich dan focussen op wat er allemaal had kunnen gebeuren. Op die manier blijven ze wentelen in de energie van “schuldgevoel” en trekken ze zonder het vaak zelf te beseffen meer van die energie en bijgevolg meer situaties waarin ze zich schuldig voelen naar zich toe.

Dit is wat een ego voor je doet! Het houdt je op de plaats waar je bent, het tracht om je huidige zelfbeeld (positief of negatief) in stand te houden!

 

Het ego woont in ons onderbewustzijn. Het is de totaalsom van al jouw gedachten en overtuigingen. Die gedachten leven daar niet als “woorden of als zinnen”. We moeten ze meer zien als een energie waaraan een bepaalde gevoelswaarde vastzit.

 

Het ego voedt zich met “aandacht”. De meesten onder ons leven vanuit de overtuiging “er is niet genoeg…” Voor de ene is er niet genoeg geld, voor de ander niet genoeg liefde, nog voor iemand anders is er niet genoeg respect, begrip, diepgang, plezier, eerlijkheid… Jouw onderbewustzijn zal ervoor zorgen dat je in situaties terecht komt waarin je dit gebrek ervaart. Op dat ogenblik voel jij je teleurgesteld, verdrietig, tekort gedaan, jaloers, gefrustreerd… Dit zijn de emoties die we ervaren wanneer één van onze kerngedachten wordt “gedacht”.

Als je onbewust leeft dan BEN je verdrietig, BEN je gefrustreerd, BEN je boos… Je denkt dat je er niet onderuit kan. Je leeft zonder te beseffen dat er iets in jezelf is dat het even van jou overneemt. De automatische piloot die al dan niet brokken maakt.

Je gaat de verantwoordelijkheid voor jouw gevoel dan projecteren op de buitenwereld. Het is de situatie of het zijn de anderen die jou ongelukkig, moe, gefrustreerd…maken.

Als je bewust leeft dan weet je dat het jouw ego is dat aandacht opvraagt en dat zich aan het voeden is. Zolang jij in de emotie blijft hangen zolang houd je de kerngedachte in stand en geef je haar de mogelijkheid om zich nog meer in jou te verankeren.

Wanneer je je bewust wordt van je ego dan ga je alle verantwoordelijkheid zelf dragen. Best dat je jezelf hiervoor niet afstraft (Ik ben zelf verantwoordelijk voor…Hoe kan ik nu zo dom zijn om…) want dan beland je weer snel in de onbewuste fase waarin jouw ego een negatieve overtuiging in stand houdt. Ja, een ego is best wel leep! Ook het niet willen stilstaan bij, het wegduwen van, het niet willen ervaren, beleven van een emotie of een gevoel voert jou onmiddellijk terug naar de onbewuste fase. Want ook verdringen van gevoelens vraagt energie waardoor het ego zichzelf kan versterken!

 

Ego is brandstof.

Wie in staat is om emoties in zichzelf bewust op te sporen (beseffen dat je boos, verdrietig, jaloers…bent) kan deze emoties gaan onderzoeken. Waar voel ik vb. stress in mijn lichaam (mijn maag, mijn keel, mijn borst…), hoe voelt deze gewaarwording (zwaar als een steen, prikkelend, knoop in je maag…) welke gedachte kan aan de grondslag liggen van deze emotie (zit stil, doe normaal…), welke kerngedachte ligt hieronder (ik mag niet te uitbundig zijn, ik moet doen/zijn zoals iedereen doet /is…)

Wie licht (bewustzijn) gooit op z’n emoties en onbewuste (schaduw)gedachten zal al snel merken dat deze emoties en lichamelijke klachten verminderen en zelfs verdwijnen. Er komt iets rustig en ongedwongen voor in de plaats. Iets dat zeer licht en zorgeloos aanvoelt. En omdat het gelijke het gelijke aantrekt ga je (hoe meer je deze oefening doet) meer van dit gevoel aantrekken, ga je meer situaties waarin je dit gevoel ervaart aantrekken. Op die manier wordt negatieve ervaringen en negatieve situaties brandstof voor een beter gevoel!

 

Er is echter één moeilijkheid en dat is wanneer je gevangen zit in een negatieve emotie om je dan te focussen op het tegendeel. Wanneer je bang bent (angst en paniek) om je te focussen op veiligheid, wanneer iemand je uitmaakt om je te focussen op het gevoel van respect, wanneer je je schuldig voelt om je te focussen op verantwoordelijkheid. De realiteit laat ons immers zien dat we wel degelijk bang, beschaamd of schuldig moeten zijn. En toch…door op dat ogenblik je focus te verleggen ga je fundamentele  veranderingen aanbrengen in jezelf!

Het aanleren van die mentale zelfdiscipline…dat is mindsetting!

 

Recente Berichten

 • Voldemort
  april 13, 2015

  Voldemort

  In het begin is hij niet meer dan wat geruis en geritsel door de bomen,...

 • Vanuit rust en geduld...
  februari 19, 2015

  Vanuit rust en geduld…

  Gisteren een kookboek gekocht van Pascale Naessens waarin ik ’s avonds al onmiddellijk ben beginnen...

 • 7 stappen naar innerlijke balans
  december 21, 2014

  7 stappen naar innerlijke balans

  Net zoals water naar de zee stroomt zo ook stroomt energie doorheen ons lichaam. Als...

About Gerd Bergmans

Gerd Bergmans, is een mental coach, teacher en geeft voordrachten en workshops over de werking van onze geest.