angst

Stress, onverwerkte emotionele gebeurtenissen, ….leiden vaak tot angst en of tot paniekaanvallen. Het gebruik van kalmeringsmiddelen en antidepressiva is de laatste jaren dan ook enorm toegenomen. In vele gevallen is het een dankbare tijdelijke oplossing voor hen die door het spook van de angst worden geterroriseerd. Jammer genoeg streeft de traditionele medische wereld overwegend naar slechts het oplossen van de symptomen van angst in plaats van naar het oplossen van de oorzaak van deze angst.

Hoe vaak hoor ik niet : “ik zal waarschijnlijk mijn hele leven lang deze medicatie moeten blijven innemen…” en dan vraag ik : “Is dat zo?” Ik ben geen dokter en zal me bijgevolg ook niet uitspreken over het al dan niet nemen of stopzetten van medicatie. Dat is niet mijn expertise. Maar door actief met “bewustzijn”  bezig te zijn heb ik een aantal dingen aan den lijve ondervonden die ik graag met jullie wil delen.

 

Over het “levenslang” nemen van medicatie :

Hoge bloeddruk is iets wat eigen is aan onze familie. Ik zelf nam ook al geruime tijd medicatie om mijn bloeddruk onder controle te houden. Drukke bezigheden, stress …het leek de normaalste zaak van de wereld dat ook ik deze medicatie nam.  Anderhalf jaar geleden zag het ernaar uit dat ik de dosis moest opdrijven om de gewenste 12 over 8 waarde te kunnen behouden.

Op dat moment was ik al een tijdje bezig met bewustzijn en ik weigerde om de dosis jaar na jaar op te drijven.

Ik wist dat in stress-situaties de gedachten die door mijn hoofd tolden een angst opriepen in mezelf en dat deze angst invloed had op mijn hormonale balans.  Wanneer ik meer controle zou krijgen over mijn “stress-gedachten” dan zou deze balans automatisch herstellen.

Door op gedisciplineerde wijze STOP te zeggen telkens ik stress voelde opkomen en mijn gedachten te herschikken heb ik in korte tijd mijn bloeddruk terug kunnen stabiliseren. Meer beweging en een aangepaste voeding maken dat ik op dit moment  slechts nog de helft van mijn oorspronkelijke medicatie neem en ik heb het gevoel dat ik gerust zonder kan.

Over de gevolgen van het nemen van kalmeringspillen en antidepressiva :

Belangrijk om te weten is dat deze medicatie de angst niet doet verdwijnen.  Medicatie duwt de angst naar beneden zodat deze niet meer of slechts gedeeltelijk wordt gevoeld. Op onderbewust niveau blijft de angst zijn werk doen.

Samen met de angst worden ook de andere gevoelens onderdrukt zodat je op de duur helemaal niet meer weet wat er nu eigenlijk met jou aan de hand is. Het voelen van je emoties is nodig om een dieper herstel in de hand te werken.

Medicatie lucht op maar lost niet op!!

Het ego (onze persoonlijkheid) is een verzameling van emotionele energieën die leven van onze aandacht. Ze hebben “voeding” nodig om te overleven en vinden die in onze aandacht/gedachten. Wanneer ze echter betrapt worden “tijdens hun lunch” door jouw bewuste aanwezigheid dan krimpen ze in elkaar zoals de heks in de film “the wizard of Oz”. Het ego (alias jouw angst) is niets in de aanwezigheid van jouw bewustzijn.

“Bang zijn voor…” of “angst voelen” is juist datgene waarvoor angst naar jou toekomt. Je bewust worden van de angst en deze lachend weggooien, loslaten…dat  is de kunst!

De enige manier om Jezelf te vinden is jezelf los te laten. Het is een handeling die geen moeite kost en jou toch ogenblikkelijk alle energie teruggeeft. 

 

" Once you’ve been really bad in a movie, there’s a certain kind of fearlessness you develop.    
"Jack Nicholson
Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven