waterpomp

Op de koer van het huis van mijn grootmoeder stond een oude witte waterpomp. Als klein kind was ik verzot op die pomp en dat wist moemoe maar al te goed. Want telkens ik bij haar kwam was er wel één of andere reden om enkele emmers vol te pompen met water. 

Het begin was altijd zwaar en vervelend en als kleine uk had ik hulp nodig om het hele systeem op gang te krijgen. Maar eens het water aan het stromen was, kon ze amper bijhouden met emmers verwisselen. Het gaf me een ongelooflijk gevoel van overvloed om met zo’n minimale beweging zo’n felle waterstroom te produceren…

Wanneer ik schrijf of wanneer ik een melodietje verzin op de piano dan werkt dat net hetzelfde als met die oude waterpomp. Ik schrijf wat losse zinnen of gedachten op of ik “klop” gewoon wat akkoorden op de piano… dan laat ik los en ik luister en laat de woorden of de klanken tot me doordringen. Daarna ga ik weer verder met schrijven of met piano spelen … en opnieuw luister ik…tot op het ogenblik dat bepaalde woorden of klanken een gevoel van ruimte en schoonheid in me opwekken. Met die dingen werk ik dan weer verder …en voor ik het goed en wel besef is die creatieve stroom van woorden of klanken aan het rollen.

Om creatief te zijn moet je je in de juiste gemoedstoestand bevinden. De drukte en afleiding van het alledaagse leven vernauwt de poorten naar creativiteit. Een goed idee schiet je zelden te binnen wanneer je over iets nadenkt. Maar wanneer je lekker ontspannen in je bad ligt of wanneer je in de rij aan de kassa van de supermarkt staat te dromen dan krijg je plots die goede inval of ontmoet je iemand die je een waardevolle tip geeft die je weer wat verder brengt.

 

Hoe kan je nu in die juiste gemoedstoestand komen?

 

Een eerste voorwaarde is dat je voor jezelf een coconnetje creëert, een oase waarin je alleen bent met jezelf en waarin je niet wordt gestoord of afgeleid door je omgeving. Het moet een plaats zijn waar de beperkingen van tijd en ruimte niet meer spelen.

  • Er mag geen tijdsdruk zijn (bv “Om 3 u moet ik nog ….doen” of “Binnen een half uur moet ik gaan slapen.”)
  • Ook ruimtelijk moet je die maximale vrijheid voelen dat je ongestoord kan doen (of niets doen) wat jij wil. Wil dit zeggen dat je alleen moet zijn? Helemaal niet. Wanneer je duidelijke afspraken maakt met de mensen rondom jou of nog veel leuker, wanneer jouw omgeving op een spontane manier die rust kan vrijwaren dan is jouw oase een feit. Het speelt dan geen rol meer wanneer er iemand rustig een boek leest, een computerspelletje speelt, iets in de ijskast haalt om te drinken… zolang je maar weet dat niemand jouw aandacht of jouw gezelschap opeist. Zelf vind ik het heerlijk om te vertoeven in het gezelschap van mijn studerende kinderen. Ik kan het moeilijk omschrijven…maar het creëert een bepaalde sfeer, een veld waarin de een de ander versterkt.

Een tweede voorwaarde is dat je de controle loslaat. Niets moet! De afwisseling tussen een beperkte actie ondernemen en daarna ontspannen (denk maar aan de pomp) zet de grote onderbewuste massa in beweging. Focus, loslaten…focus, loslaten…en tijdens dat loslaten voelen waar jouw hart en jouw gevoel naartoe stroomt. Ons hart is trouwens een orgaan dat werkt volgens het principe van de “staande golf”. (een golf die zich ter plaatse beweegt en die net zoals de waterpomp werkt volgens het principe van “actie” (verlangen) en “loslaten”))

Vertrouwen en geduld hebben zijn de laatste voorwaarden om de toegang naar creativiteit te openen. Wat komen moet dat komt. Ook op het koertje van mijn grootmoeder was ik wel eens teleurgesteld. Soms stond het grondwater zo laag dat er amper een drup water uit de pomp kwam. Net zoals de bodem gevoed wordt door de regen, moet de ziel soms worden getriggerd alvorens die zijn creatieve geheimen prijs geeft.

 

Personal coaching : meer info vindt U hier. Onze filosofie en werkwijze vindt U hier.

 

" Creativiteit ontstaat als je intelligentie plezier heeft."Einstein

Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven