schaakmat

Om een wedstrijd te winnen moet je onder het schaakbord kunnen zien… zei Karpov.

 Het “echte” schaken speelt zich niet af op het bord maar in de onderliggende lagen van het bewustzijn. De grootmeesters zijn zo bedreven in het schaken dat ze elke zet, elk systeem, elk georganiseerd patroon onmiddellijk herkennen. Om een wedstrijd te winnen moeten ze dus “onzichtbaar” worden in hun spel. Ze moeten loskomen van cliché-denken, loskomen van maatschappelijke normen, loskomen van alle conformisme…Zelfs de economische visie van het land van de tegenspeler werd door Karpov herkend in het schaakspel!

Zelfkennis is het fundament waarop elk spel wordt gebouwd!

 

" Winning is not a secret that belongs to a very few, winning is something that we can learn by studying ourselves, studying the environment and making ourselves ready for any challenge that is in front of us."Kasparov

 

Vandaag las ik een artikel waarin stond dat 2 op 3 werknemers onderhevig is aan stress en daar negatieve gevolgen van ondervindt. Ook hier wordt een wedstrijd gespeeld waarin 2/3 van de spelers als pionnen, torens, paarden, lopers of zelfs als kopstukken zichzelf verliest.

Alle stress, alle boosheid, alle verdriet, alle angst … zijn echter ongelofelijke kansen om los te komen van het schaakbord en om te evolueren van gebondenheid naar vrijheid en van beperktheid naar zelfexpressie.

Vertrouwen ontwikkelen is hierbij essentieel.

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vertrouwen hebben/krijgen is niet iets wat je zomaar uit de lucht plukt. Je moet jezelf overtuigen van iets waarvan je eigenlijk (nog) helemaal niet overtuigd bent. Je twijfelt aan jezelf en de weg naar vertrouwen is er een van vallen en opstaan.

Laat ons eens terugkeren naar de grootmeesters van het schaakspel. Waar ligt de winst van het spel? En met winst bedoel ik hier niet wie in dit leven de beste positie heeft op het schaakbord (financieel, materieel, emotioneel, relationeel, professioneel…) Want hoe goed je positie ook is, wie hiervan niet loskomt is gedoemd om vroeg of laat slachtoffer te worden van z’n eigen opstelling.

Loskomen van het schaakbord, ondoorzichtig spelen, ruimte krijgen, inpluggen op een extra dimensie…daar ligt de winst van het spel!

Hoe doe je dat?

  1. Je leert je “ego” kennen. En wees gerust, iedereen heeft er een!
  2. Je moet je ego (het schaakbord) van je afschudden

Hoe doe je dat?

  1. door ontspanning, relaxatie, meditatie, bewustwording (de zachte, langzame weg)
  2. door je diepste angsten en emoties uit te nodigen in jezelf. Door midden in die emotie te gaan staan en er geen aandacht en geen energie aan te geven. (de snelle weg voor wie zichzelf niet meer verliest in z’n eigen innerlijke energieën.)

 

Winning is not a secret that belongs to a very few, winning is something that we can learn by studying ourselves, studying the environment and making ourselves ready for any challenge that is in front of us.

 

Wenst U een personal coaching-traject voor U zelf op te starten dan vindt U hier meer info over de voorwaarden en werkwijze ervan.

Meer info klik Hier

Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven