_GERD's_ BLOG

GERD's BLOG

Een oppepper voor je eigenwaarde!

Algemeen, Blog
featured image

Kennen jullie het vuistje van Justine Henin?

Topsporters weten als geen ander hoe ze op een kritiek moment in het spel het tij toch in hun voordeel kunnen doen keren! Ze maken hierbij gebruik van een techniek die ook jij in enkele weken onder de knie hebt!

1. Starten doe je steeds vanuit een ontspannen positie!

Relax…en laat alles even zijn gangetje gaan. Het leven is echt niet zo serieus! Wanneer we gespannen en krampachtig met iets bezig zijn dan lukken de dingen meestal niet. Integendeel, het gaat van kwaad naar erger. Al eens geprobeerd om een draad in het oog van een naald te steken onder tijdsdruk of wanneer iemand op je vingers staat te kijken? Heel erg moeilijk terwijl je eigenlijk weet dat het een fluitje van een cent is. Ontspannen is dus de boodschap! Laat alle gedachten even los en start vanuit een nulpositie. Hoe dieper de ontspanning, hoe beter de techniek zijn werk zal doen!

2. Visualiseer een situatie waarin jouw eigenwaarde een echte oppepper kreeg.

Hoe meer details je in de visualisatie kan aanbrengen, hoe beter! Probeer zo veel mogelijk bewegende beelden te visualiseren. Ze zijn veel geloofwaardiger voor je onderbewustzijn dan een statisch beeld of een foto. Bijgevolg hebben ze ook veel meer effect.

3. Gebruik jouw verbeelding en herbeleef de ervaring opnieuw en opnieuw.

Laat de beelden als een film door je hoofd gaan. Keer op keer! Jouw onderbewustzijn is gek op herhaling. Hoe meer je de beelden herhaalt hoe vertrouwder deze zullen aanvoelen…tot ze zich zachtjes nestelen op een plekje in je onderbewustzijn. Van daaruit gaan ze moeiteloos voor  jou werken.

4. Voel de emoties die met de situatie gepaard gaan.

Jouw geest en dan vooral jouw onbewuste geest werkt eerder op een kinderlijke, emotionele en expressieve manier. Woorden en analytische constructies gaan al snel verloren. Maar emotionele energieën zijn heerlijk en worden gretig geconsumeerd.  Jouw onderbewustzijn eet en snoept van emoties. Hoe heviger de emotie hoe groter de appetijt. Jouw onderbewustzijn is een echte “Drama Queen”!

5.Voel je lichamelijke sensaties die met de situatie gepaard gaan.

Emoties sijpelen door naar het lichaam en nestelen zich daar. Voel de vlinders in je buik! Laat de adrenaline door je lijf stromen en gebruik zoveel mogelijk zintuiglijke fantasie om het heerlijke gevoel dat de situatie bij je oproept te versterken.

6. Geniet intens van dit innerlijke moment met jezelf!

Neem je tijd om te verdwalen in jouw heerlijke fantasie. Het is OK om even niet rationeel te denken. Fantasie is één van de genoegens van het leven. Maak er gebruik van. Maar let wel op dat je in het moment blijft en dat je niet gaat hunkeren naar  het verleden of naar de toekomst want dan kom je al gauw in een gedachtenpatroon van “Ik wil wat ik NU niet heb” en dat werkt averechts!

7. Druk je duim en je wijsvinger tegen elkaar.

Door een kleine beweging te maken ga je de situatie, de beelden en het gevoel in jouw fysieke lichaam ankeren. Je kan ook een andere beweging kiezen. Tracht in ieder geval eentje te kiezen die zo onopvallend mogelijk is zodat je de beweging in het openbaar kan doen zonder dat iemand anders het opmerkt.

8. Herhaal deze oefening dagelijks gedurende enkele weken.

Herhaling is de moeder van de wijsheid. Herhaling maakt de meester! Doen, doen en nog eens doen!!

9. Na enkele weken is je “goed gevoel” verankerd.

Na enige tijd oefenen stel je plots vast dat bij het uitvoeren van die kleine beweging jouw gevoel van eigenwaarde automatisch opduikt. Door dit  gevoel van verhoogde eigenwaarde ga jij je automatisch daarnaar gedragen…met alle positieve gevolgen vandien!

10. Doe er nog een schepje bovenop!

Wanneer je vaststelt dat de techniek werkt dan kan je het “tempo” wat opdrijven. Experimenteer in situaties die moeilijker en uitdagender zijn!

Vooruit, kom uit die comfortzone en win jouw Grand Slam!!

 

 

About Gerd Bergmans

Gerd Bergmans, is een mental coach, teacher en geeft voordrachten en workshops over de werking van onze geest.