Blog <span class=Archives" src="https://www.gerdbergmans.be.web03-shared02.priorweb.be/wp-content/uploads/2014/05/gerd_water.jpg">

Blog Archives

Steve

featured image

De meesten onder jullie zullen ondertussen het nieuws over Robert Stevaert, alias Steve Stevaert wel hebben vernomen. Steve, de café-baas met enkel een koksdiploma op zak die het door zijn creatieve en charismatische aanpak tot minister schopte is bezweken onder de druk van…

 

Wanneer we enkel kijken naar de oppervlakte dan zouden we beweren dat Steve het slachtoffer is geworden van de druk van onze maatschappij. Chantage, afpersing en roddel kunnen het zelfvertrouwen van iemand flink ondermijnen.

Wanneer we wat dieper graven (zonder een oordeel te vellen over de feiten) dan komen we terecht bij een heel ander gegeven nl de schaamte om te zijn of om te worden aanzien voor iemand die je niet wil zijn.

Op dat ogenblik zitten we midden in ons “ego”, dat deel in onszelf dat onze eigenwaarde laat afhangen van ons uiterlijk, van onze levensomstandigheden, van onze talenten… Om de schaamte te verbergen zetten we vaak een masker op. Maar wanneer dit masker plots afvalt dan voelen we de grond onder onze voeten wegzakken.

Steve Stevaert, een man die aan de buitenkant blaakte van zelfvertrouwen vond in zichzelf niet meer de kracht om zich boven de situatie te plaatsen. Het vertrouwen in het innerlijke Zelf was zoek! Inderdaad een verhaal met een droevig einde, maar ook een verhaal waar we wijze lessen uit kunnen trekken :

  1. De mening van anderen is niet belangrijk in jouw leven. Wanneer het dat wel wordt dan word je er afhankelijk van. Je gaat dan leven op de goedkeuring en de bevestiging van de anderen. Je wordt een emotionele speelbal van mensen en situaties.
  2. Actie is niet de basis van je leven. Je zelfbeeld is de basis van je leven. Want het is dit zelfbeeld dat jouw diepe innerlijke motivatie in gang zet om dingen te doen of niet te doen, om jezelf vooruit te helpen of tegen te werken… Het zijn die dingen die je leven vorm geven!
  3. Aanvaard daarom wie je bent, met je goede en scherpe kantjes. Wanneer je jezelf accepteert zoals je bent dan valt de schaamte vanzelf weg. Je hebt dan geen behoefte meer aan maskers, aan geheimdoenerij, insinuaties en holle communicatie. Je hebt het dan niet meer nodig om over iemand anders te oordelen, kwaad te spreken of om anderen in hun hemd te zetten. Je hebt dit alles niet meer nodig om jouw eigenwaarde op te krikken.

Want je weet :

Je bent niet perfect…maar je bent prima zoals je bent!

"Stars cannot shine without darkness."
Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven

Sterk met de speer

featured image

sterk met de speer

Onlangs ontmoette ik Gerda, een naamgenote van mij en een dame die net als ik mateloos geïnteresseerd is in alles wat met “bewustzijn” te maken heeft. Uiteindelijk kwam het gesprek op onze naam en de betekenis ervan.

 “Gerd(a) “betekent :  sterk met de speer!  De punt van een speer die in wonden prikt.
Klinkt niet zo fraai!! Maar toch… uiteindelijk ben ik die persoon wel!  Het is mijn passie om mensen bewust te maken van innerlijke overtuigingen en pijnen die ons leven beheersen en creëren. Vaak denken we dat we “onze emoties” zijn. We worden erin meegesleurd en omdat we onszelf stuurloos achten komen we in allerhande (ongewilde) situaties terecht! Hieronder  : 4 manieren om je emoties te benaderen…

Nochtans hoeft ons leven er zo niet uit te zien. Wanneer je inzicht krijgt in wat emoties zijn en hoe ze ons leven beïnvloeden dan word je je bewust van de oneindige mogelijkheden die ieder van ons ter beschikking heeft!!

Tijdens het Bewustwordingsseminarie in Frankrijk (dit seminarie is reeds gegeven) kan je diepgaand kennis maken met zowel de onderliggende theorie als met de praktijk.

Wat leer je gedurende dit boeiende 5-daagse seminarie :

  1. Je “denken” te observeren, te herkennen en te begrijpen
  2. Je “denken” stop te zetten, te sturen en te controleren
  3. De weerstand in jezelf te ontmaskeren en te overwinnen
  4. Jezelf te transformeren naar een hoger bewustzijnsniveau
  5.  Een “leegte” in jezelf te creëren van waaruit je een nieuwe visie op jezelf kan ontwikkelen en kan laten open bloeien!

Wat mag je verwachten voor jezelf na dit seminarie :

  1. Diepgaande kennis over hoe onze geest, ons universum en ons leven werkt!
  2. Je zal een onderliggende rust in jezelf ervaren die de basis wordt van je leven!
  3. Je gaat jouw leven opnieuw zien als een “creatieve uitdaging, een uitdrukking van jezelf” ipv als een “struggle for life”.
  4.  Vitaliteit, daadkracht en tegelijkertijd rust en geluk!!!

 

Ons leven wordt bepaald door de gedachten die we op elk moment (bewust of onbewust) denken! Wanneer we onze levensomstandigheden willen veranderen dan moeten we bijgevolg anders gaan denken! Onze emoties weerspiegelen onze gedachten.

4 manieren om je emoties te benaderen…

  • Je voelt een emotie die jou een onaangenaam gevoel geeft. Je verzet jezelf ertegen! VERSCHEURDHEID
  • Je voelt een emotie die jou een onaangenaam gevoel geeft. Je laat het gebeuren en aanvaardt de situatie. AANVAARDING
  • Je voelt een emotie die aangenaam aanvoelt. Je verzet jezelf. ONTKENNING VAN JEZELF
  • Je voelt een emotie die aangenaam aanvoelt. Je beleeft deze emotie voor 100%. ERVARING VAN JEZELF

Uiteraard zijn er nog vele nuances tussen deze 4 manieren om emoties te beleven.  Inderdaad we voelen niet slechts één emotie op een bepaald moment.  Vaak is het een cocktail van meerdere emoties die al dan niet met elkaar in strijd zijn.

 

" Wie zich bewust wordt van zijn emoties en van de onderliggende kerngedachten heeft het roer in handen. Wie gedurende lange tijd een zelfde koers vaart zal zijn/haar doel bereiken!!
"
Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven

Controle

featured image

Skiing downhill

Zo’n 20 jaar geleden ontmoette ik Erika op de skipiste. Ik had haar ingehuurd voor een uurtje privé skiles want telkens als de hellingen wat steiler werden verloor ik de controle over mijn ski’s. Na enkele minuten skiën nam ze me mee naar een groot en vlak skiveld waarop een klein maar zeer steil bergje was gemaakt. We klauterden er op en ze gebood me om er gewoon af te skiën.

“Er kan je niets gebeuren”, zei ze in het Duits. Je bent er zo! Je hoeft zelfs niet te remmen!” Ik keek haar aan en voelde enorme weerstand. Het bergje was inderdaad niet meer dan 3 meter hoog maar het was wel zo goed als loodrecht naar beneden… Het enige wat ik moest doen was me in de diepte storten. Ik begon te rationaliseren…”Hier leer ik niets mee.”en “Dit heeft geen zin.” “Waarom zou ik dit doen?” Erika keek me aan en antwoordde zeer rustig : “Du muBt fühlen!” (Je moet voelen!)

Iedereen heeft ze wel eens, die momenten waarop je onzeker bent. Kan ik het wel? Ben ik wel juist bezig? Het feit dat je de uitkomst niet ziet roept vaak een hele hoop angst en onzekerheid op.

Soms wordt die angst zo groot dat ze je helemaal overspoelt en dat je elke grip op jezelf dreigt te verliezen. Je wil controle houden maar hetgeen je onder controle wil houden lijkt zo immens groot dat het een onmogelijke opdracht wordt.

Op zulke ogenblikken gebeurt het wel eens dat we onze innerlijke onzekerheid gaan projecteren op iets buiten onszelf. Omdat we onze onzekerheid niet in de hand hebben zoeken we een compenserend iets waarover we (met veel moeite) wel controle hebben. We storten ons op ons werk, zijn overdreven netjes in het huishouden, houden ons aan een zeer punctueel geplande timing of leven volgens een ritueel dagschema…

Het “onder controle houden van” wordt dan de reddingsboei waaraan we onszelf vastklampen. Elke verstoring van de gecontroleerde situatie bezorgt extra stress.

Vaak spreken we van “ontkenning” van het probleem. Maar in feite gaat het meer over een vermijding van de angst dan over een ontkenning want diep in jezelf weet je best wat er aan de hand is. Maar je ziet het liever even niet onder ogen! Typisch is dat je een heel krampachtig gedrag gaat vertonen.

“Gewoon loslaten!”, zou je kunnen zeggen. Maar omdat dit compenserend gedrag nu net als reddingsboei dienst doet is dit loslaten zeer beangstigend! Je hebt als het ware een haat-liefdeverhouding met het controlegedrag. Enerzijds houd je ervan omdat het je zekerheid geeft. Anderzijds voel je haat omdat dit compenserende controlegedrag je onrechtstreeks confronteert met de angst en de onzekerheid die maar niet wordt opgelost.

Wanneer je jezelf hierin herkent dan is het raadzaam om hulp te zoeken. Zonder hulp ga je jezelf meestal nog dieper ingraven met alle gevolgen vandien.

Wanneer je dit probleem bij een ander bespeurt dan kan je zeker en vast een steun zijn.

Hieronder alvast 5 tips :

  1. Luisteren, heel veel luisteren en begrip tonen is een eerste stap. Bekijk het probleem vanuit het standpunt van de ander. Tracht te weten te komen hoe de ander denkt en voelt.
  2. Iemand gerust stellen. Ik zie dat je wat onrustig bent…, je kan altijd bij mij terecht!
  3. Kijk vooral naar het probleem achter het probleem. Het geprojecteerde probleem fungeert als reddingsboei. Daar kan je dus best even afblijven en er tijdelijk niet al te veel aandacht aan besteden.
  4. Verleg de focus. Doe leuke dingen!!
  5. Forceer geen “gewenst” gedrag! Alles komt wel goed. Gun ieder zijn tijd.

Om met onzekerheid te leren omgaan is een flinke portie zelfvertrouwen nodig. Weten dat alles goed komt, geloven in een goede afloop. Tegenslagen leren zien als mogelijkheden om iets nieuws te leren, om grenzen te verleggen en om te groeien.

In enkele uurtjes tijd heb je de theorie onder de knie. De praktijk duurt net iets langer. Het is een levenswerk. Want de woorden moeten doorsijpelen tot in de diepste lagen van jezelf… Du muBt fühlen!

Na 2 succesvolle try-out sessies van de bedrijfsopleiding “Prima…zoals je bent!” (basiscursus in zelfvertrouwen) merk ik dat dit thema bij velen wel iets losmaakt. Vandaar dat ik graag een meer verdiepende tweedaagse workshop organiseer: Zelfvertrouwen …in de praktijk!

Meer info volgt. Wie interesse heeft kan dit alvast melden via de website.

" The more you try to control something, the more it controls you. Free yourself, and let things take their own natural course.
"

Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven