Blog <span class=Archives" src="https://www.gerdbergmans.be.web03-shared02.priorweb.be/wp-content/uploads/2014/05/gerd_water.jpg">

Blog Archives

Angst- en paniekaanvallen

featured image

angst

Stress, onverwerkte emotionele gebeurtenissen, ….leiden vaak tot angst en of tot paniekaanvallen. Het gebruik van kalmeringsmiddelen en antidepressiva is de laatste jaren dan ook enorm toegenomen. In vele gevallen is het een dankbare tijdelijke oplossing voor hen die door het spook van de angst worden geterroriseerd. Jammer genoeg streeft de traditionele medische wereld overwegend naar slechts het oplossen van de symptomen van angst in plaats van naar het oplossen van de oorzaak van deze angst.

Hoe vaak hoor ik niet : “ik zal waarschijnlijk mijn hele leven lang deze medicatie moeten blijven innemen…” en dan vraag ik : “Is dat zo?” Ik ben geen dokter en zal me bijgevolg ook niet uitspreken over het al dan niet nemen of stopzetten van medicatie. Dat is niet mijn expertise. Maar door actief met “bewustzijn”  bezig te zijn heb ik een aantal dingen aan den lijve ondervonden die ik graag met jullie wil delen.

 

Over het “levenslang” nemen van medicatie :

Hoge bloeddruk is iets wat eigen is aan onze familie. Ik zelf nam ook al geruime tijd medicatie om mijn bloeddruk onder controle te houden. Drukke bezigheden, stress …het leek de normaalste zaak van de wereld dat ook ik deze medicatie nam.  Anderhalf jaar geleden zag het ernaar uit dat ik de dosis moest opdrijven om de gewenste 12 over 8 waarde te kunnen behouden.

Op dat moment was ik al een tijdje bezig met bewustzijn en ik weigerde om de dosis jaar na jaar op te drijven.

Ik wist dat in stress-situaties de gedachten die door mijn hoofd tolden een angst opriepen in mezelf en dat deze angst invloed had op mijn hormonale balans.  Wanneer ik meer controle zou krijgen over mijn “stress-gedachten” dan zou deze balans automatisch herstellen.

Door op gedisciplineerde wijze STOP te zeggen telkens ik stress voelde opkomen en mijn gedachten te herschikken heb ik in korte tijd mijn bloeddruk terug kunnen stabiliseren. Meer beweging en een aangepaste voeding maken dat ik op dit moment  slechts nog de helft van mijn oorspronkelijke medicatie neem en ik heb het gevoel dat ik gerust zonder kan.

Over de gevolgen van het nemen van kalmeringspillen en antidepressiva :

Belangrijk om te weten is dat deze medicatie de angst niet doet verdwijnen.  Medicatie duwt de angst naar beneden zodat deze niet meer of slechts gedeeltelijk wordt gevoeld. Op onderbewust niveau blijft de angst zijn werk doen.

Samen met de angst worden ook de andere gevoelens onderdrukt zodat je op de duur helemaal niet meer weet wat er nu eigenlijk met jou aan de hand is. Het voelen van je emoties is nodig om een dieper herstel in de hand te werken.

Medicatie lucht op maar lost niet op!!

Het ego (onze persoonlijkheid) is een verzameling van emotionele energieën die leven van onze aandacht. Ze hebben “voeding” nodig om te overleven en vinden die in onze aandacht/gedachten. Wanneer ze echter betrapt worden “tijdens hun lunch” door jouw bewuste aanwezigheid dan krimpen ze in elkaar zoals de heks in de film “the wizard of Oz”. Het ego (alias jouw angst) is niets in de aanwezigheid van jouw bewustzijn.

“Bang zijn voor…” of “angst voelen” is juist datgene waarvoor angst naar jou toekomt. Je bewust worden van de angst en deze lachend weggooien, loslaten…dat  is de kunst!

De enige manier om Jezelf te vinden is jezelf los te laten. Het is een handeling die geen moeite kost en jou toch ogenblikkelijk alle energie teruggeeft. 

 

" Once you’ve been really bad in a movie, there’s a certain kind of fearlessness you develop.    
"Jack Nicholson
Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven

Toeval

featured image

klavertje4

Soms gebeuren er dingen in je leven die vreemd zijn. Ze zijn vreemd omdat ze op zo’n toevallige manier perfect binnen jouw denkplaatje vallen. Je denkt vb  aan iemand en even later krijg je telefoon van die persoon. Je wil een oplossing voor een probleem en de volgende dag ontmoet je iemand die je goed op weg zet in de juiste richting.

Je denkt iets, voorvoelt iets …en het gebeurt gewoon! We kennen deze “toevalligheden” allemaal en, geef toe, ze maken het leven interessant! 

Vreemder wordt het wanneer je clusters krijgt van aaneengeregen toevalligheden. “Toevallige” gebeurtenissen bij één persoon en ”toevallige” gebeurtenissen bij een andere persoon die zich synchroon naast elkaar voordoen op hetzelfde tijdstip maar op een andere locatie. De ene heeft geen weet van de andere en toch wanneer je elkaar uiteindelijk ontmoet klikken de puzzelstukjes in elkaar. Een timing van zulk een perfectionistisch niveau dat geen mens het ooit voor elkaar zou krijgen!

Misschien lach je er eens mee en besteed je er niet al te veel aandacht aan, misschien zie je het in een flits maar vergeet je het alweer vlug  of misschien maakt het je boos of bang…

Ontkenning, angst en weerstand trekken je echter weg uit die magische wereld van toeval en synchroniciteit.  Ze zuigen je terug naar de aarde, naar de dagdagelijkse materiële wereld waar je het leven ervaart als een realiteit die in stand wordt gehouden door vaststaande feiten, vaste structuren en instituten.

We leven echter in een energetisch universum dat bovendien nog fungeert als één geheel en waar alles met alles en iedereen met iedereen verbonden is. (QED : quantum electrodynamics)

Om voordeel te verkrijgen (maar dat is eigenlijk niet helemaal correct omschreven gezien “toevalligheden” zich niet laten gebruiken door winstbejag en of individueel eigenbelang) dienen we goed op de hoogte te zijn van de werking van onze geest en de nuances van ons onderbewustzijn.

Synchroniciteit en toevalligheden kan je aantrekken in je leven. Het maakt je leven veel gemakkelijker en wanneer je voldoende vertrouwen ontwikkelt geeft het je de opportuniteit om je leven beter te organiseren door minder controle. 

Het grote probleem met veel ”cursussen voor persoonlijke vorming” en ”business-programma’s” is dat ze niet voldoende doorleefd zijn omdat ze enerzijds worden aangeboden door firma’s met een hoge gevel maar met veel te weinig diepgaande know how en anderzijds worden gegeven door mensen die als kind zijn opgevoed in een liefdevolle, succesvolle omgeving waar die programmatie (gelukkig zijn, succesvol zijn…) er met de paplepel werd ingelepeld. Succes ontstond hier vanuit een programmatie en niet vanuit het overstijgen van de programmatie. Wie “programmatie” overstijgt kent als geen ander de bodem!

Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven

Remise

featured image

schaakmat

Om een wedstrijd te winnen moet je onder het schaakbord kunnen zien… zei Karpov.

 Het “echte” schaken speelt zich niet af op het bord maar in de onderliggende lagen van het bewustzijn. De grootmeesters zijn zo bedreven in het schaken dat ze elke zet, elk systeem, elk georganiseerd patroon onmiddellijk herkennen. Om een wedstrijd te winnen moeten ze dus “onzichtbaar” worden in hun spel. Ze moeten loskomen van cliché-denken, loskomen van maatschappelijke normen, loskomen van alle conformisme…Zelfs de economische visie van het land van de tegenspeler werd door Karpov herkend in het schaakspel!

Zelfkennis is het fundament waarop elk spel wordt gebouwd!

 

" Winning is not a secret that belongs to a very few, winning is something that we can learn by studying ourselves, studying the environment and making ourselves ready for any challenge that is in front of us."Kasparov

 

Vandaag las ik een artikel waarin stond dat 2 op 3 werknemers onderhevig is aan stress en daar negatieve gevolgen van ondervindt. Ook hier wordt een wedstrijd gespeeld waarin 2/3 van de spelers als pionnen, torens, paarden, lopers of zelfs als kopstukken zichzelf verliest.

Alle stress, alle boosheid, alle verdriet, alle angst … zijn echter ongelofelijke kansen om los te komen van het schaakbord en om te evolueren van gebondenheid naar vrijheid en van beperktheid naar zelfexpressie.

Vertrouwen ontwikkelen is hierbij essentieel.

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vertrouwen hebben/krijgen is niet iets wat je zomaar uit de lucht plukt. Je moet jezelf overtuigen van iets waarvan je eigenlijk (nog) helemaal niet overtuigd bent. Je twijfelt aan jezelf en de weg naar vertrouwen is er een van vallen en opstaan.

Laat ons eens terugkeren naar de grootmeesters van het schaakspel. Waar ligt de winst van het spel? En met winst bedoel ik hier niet wie in dit leven de beste positie heeft op het schaakbord (financieel, materieel, emotioneel, relationeel, professioneel…) Want hoe goed je positie ook is, wie hiervan niet loskomt is gedoemd om vroeg of laat slachtoffer te worden van z’n eigen opstelling.

Loskomen van het schaakbord, ondoorzichtig spelen, ruimte krijgen, inpluggen op een extra dimensie…daar ligt de winst van het spel!

Hoe doe je dat?

  1. Je leert je “ego” kennen. En wees gerust, iedereen heeft er een!
  2. Je moet je ego (het schaakbord) van je afschudden

Hoe doe je dat?

  1. door ontspanning, relaxatie, meditatie, bewustwording (de zachte, langzame weg)
  2. door je diepste angsten en emoties uit te nodigen in jezelf. Door midden in die emotie te gaan staan en er geen aandacht en geen energie aan te geven. (de snelle weg voor wie zichzelf niet meer verliest in z’n eigen innerlijke energieën.)

 

Winning is not a secret that belongs to a very few, winning is something that we can learn by studying ourselves, studying the environment and making ourselves ready for any challenge that is in front of us.

 

Wenst U een personal coaching-traject voor U zelf op te starten dan vindt U hier meer info over de voorwaarden en werkwijze ervan.

Meer info klik Hier

Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven

Wolf

featured image

Wolf afbeelding

Enkele jaren geleden tijdens een weekseminarie speelden we met zo’n 30 tal deelnemers het “wolvenspel”. Ieder kreeg een kaartje waarop stond welk personage je was. Ofwel was je burger, het glurende meisje, de heks…ofwel een wolf. De bedoeling van het spel was dat de burgers de wolven ontmaskerden door vragen te stellen, door het observeren van lichaamstaal en van gedrag… De wolven daarentegen moesten weerstand bieden.

Er waren vier wolven…en ja, inderdaad ik was er één van!

In het begin was het spel heel luchtig en het was gemakkelijk om elke ronde een burger uit te schakelen. Maar hoe langer het spel duurde hoe meer wantrouwen er kwam. Iedereen bespiedde iedereen…en de groep werd kleiner en kleiner.

Na een tijdje merkte ik op dat als de wolven het spel wilde winnen wij niet langer konden denken en doen vanuit de wolf, maar dat we het masker van burger moesten opzetten. Telkens er een wolf werd gepakt klapte ik dus hard mee in mijn handen en juichte. Op een bepaald moment moest ik om mijn geloofwaardigheid te behouden een andere wolf die zo goed als door de mand was gevallen er mee uit stemmen. Ze keek me recht in de ogen en dat voelde heel vreemd.

Helemaal op het einde waren we nog met drie. Tine die goed wist dat ik de wolf was, ik zelf (de wolf) en Inge die ondertussen een heel goede vriendin van me was geworden…

Op zo’n momenten kom je met jezelf in de knoop te liggen. Je wil winnen maar je wil de ander niet benadelen! Je kiest voor jezelf maar daarvoor moet je de ander pijn doen.

Arjuna, de held uit de Bhagavad Gita staat voor een soortgelijke keuze. Hij trekt met zijn leger ten strijde maar ziet op het front dat er in de linie van het vijandige leger aan de overkant familie en vrienden staan.

Wat te doen… wat in hemelsnaam te doen?

De oplossing is zeer simpel wanneer je de zaken bekijkt vanuit een onpersoonlijk standpunt. De dingen zijn zoals ze zijn en uiteindelijk bestaat er geen goed of slecht. Er bestaat enkel geloof in wat goed is of wat slecht is. Ons geloofssysteem is datgene wat we denken en wat we geloven dat waar is voor onszelf.

Zo had ik ooit iemand in coaching die zeer moeilijk tot rust kwam. Telkens ze een pauze nam begon een stemmetje te mopperen dat er nog een hele hoop werk te doen was. Bij nader onderzoek bleek dat ze was opgevoed in een gezin waar met hygiëne niet zo nauw werd omgesprongen. De onderliggende overtuiging dat “vuil” slecht was en dat het ten alle koste moest geweerd worden zorgde ervoor dat ze zichzelf geen rust gunde (ook al nam ze rust en pauzes) waardoor ze lichamelijk en mentaal onderuit ging. De oplossing lag niet in doen (rusten in dit geval) maar wel in het bewust worden van haar overtuigingen.

Geloofssystemen blootleggen, dat is wat we doen in coaching. Alles maar dan ook alles in vraag stellen zodat je vrijer kan leven vanuit wie jij bent.

Wie meer informatie wenst kan alvast geheel vrijblijvend de persoonlijke vragenlijst aanvragen waarop we ons baseren bij een coaching traject. Dit kan via contact op de website of gewoon door reply op deze mail.

 

Net voordat Alice het grote monster zal bestrijden twijfelt ze… Ik ben te klein, ik ben niet sterk genoeg, ik kan het niet, waarom ik… Alice beseft nog niet dat alleen zij de monsters in haar verhaal kan verslaan. Maar niemand zet haar onder druk. Want het is uiteindelijk Alice die haar eigen verhaal (be)leeft. Dan zegt de koningin iets waardoor het allemaal helder wordt :

" “Alice, je leeft niet om anderen te behagen. Het moet je eigen keuze zijn!”              Uit de film Alice in Wonderland
"
Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven