Blog <span class=Archives" src="https://www.gerdbergmans.be.web03-shared02.priorweb.be/wp-content/uploads/2014/05/gerd_water.jpg">

Blog Archives

Creativiteit

featured image

waterpomp

Op de koer van het huis van mijn grootmoeder stond een oude witte waterpomp. Als klein kind was ik verzot op die pomp en dat wist moemoe maar al te goed. Want telkens ik bij haar kwam was er wel één of andere reden om enkele emmers vol te pompen met water. 

Het begin was altijd zwaar en vervelend en als kleine uk had ik hulp nodig om het hele systeem op gang te krijgen. Maar eens het water aan het stromen was, kon ze amper bijhouden met emmers verwisselen. Het gaf me een ongelooflijk gevoel van overvloed om met zo’n minimale beweging zo’n felle waterstroom te produceren…

Wanneer ik schrijf of wanneer ik een melodietje verzin op de piano dan werkt dat net hetzelfde als met die oude waterpomp. Ik schrijf wat losse zinnen of gedachten op of ik “klop” gewoon wat akkoorden op de piano… dan laat ik los en ik luister en laat de woorden of de klanken tot me doordringen. Daarna ga ik weer verder met schrijven of met piano spelen … en opnieuw luister ik…tot op het ogenblik dat bepaalde woorden of klanken een gevoel van ruimte en schoonheid in me opwekken. Met die dingen werk ik dan weer verder …en voor ik het goed en wel besef is die creatieve stroom van woorden of klanken aan het rollen.

Om creatief te zijn moet je je in de juiste gemoedstoestand bevinden. De drukte en afleiding van het alledaagse leven vernauwt de poorten naar creativiteit. Een goed idee schiet je zelden te binnen wanneer je over iets nadenkt. Maar wanneer je lekker ontspannen in je bad ligt of wanneer je in de rij aan de kassa van de supermarkt staat te dromen dan krijg je plots die goede inval of ontmoet je iemand die je een waardevolle tip geeft die je weer wat verder brengt.

 

Hoe kan je nu in die juiste gemoedstoestand komen?

 

Een eerste voorwaarde is dat je voor jezelf een coconnetje creëert, een oase waarin je alleen bent met jezelf en waarin je niet wordt gestoord of afgeleid door je omgeving. Het moet een plaats zijn waar de beperkingen van tijd en ruimte niet meer spelen.

  • Er mag geen tijdsdruk zijn (bv “Om 3 u moet ik nog ….doen” of “Binnen een half uur moet ik gaan slapen.”)
  • Ook ruimtelijk moet je die maximale vrijheid voelen dat je ongestoord kan doen (of niets doen) wat jij wil. Wil dit zeggen dat je alleen moet zijn? Helemaal niet. Wanneer je duidelijke afspraken maakt met de mensen rondom jou of nog veel leuker, wanneer jouw omgeving op een spontane manier die rust kan vrijwaren dan is jouw oase een feit. Het speelt dan geen rol meer wanneer er iemand rustig een boek leest, een computerspelletje speelt, iets in de ijskast haalt om te drinken… zolang je maar weet dat niemand jouw aandacht of jouw gezelschap opeist. Zelf vind ik het heerlijk om te vertoeven in het gezelschap van mijn studerende kinderen. Ik kan het moeilijk omschrijven…maar het creëert een bepaalde sfeer, een veld waarin de een de ander versterkt.

Een tweede voorwaarde is dat je de controle loslaat. Niets moet! De afwisseling tussen een beperkte actie ondernemen en daarna ontspannen (denk maar aan de pomp) zet de grote onderbewuste massa in beweging. Focus, loslaten…focus, loslaten…en tijdens dat loslaten voelen waar jouw hart en jouw gevoel naartoe stroomt. Ons hart is trouwens een orgaan dat werkt volgens het principe van de “staande golf”. (een golf die zich ter plaatse beweegt en die net zoals de waterpomp werkt volgens het principe van “actie” (verlangen) en “loslaten”))

Vertrouwen en geduld hebben zijn de laatste voorwaarden om de toegang naar creativiteit te openen. Wat komen moet dat komt. Ook op het koertje van mijn grootmoeder was ik wel eens teleurgesteld. Soms stond het grondwater zo laag dat er amper een drup water uit de pomp kwam. Net zoals de bodem gevoed wordt door de regen, moet de ziel soms worden getriggerd alvorens die zijn creatieve geheimen prijs geeft.

 

Personal coaching : meer info vindt U hier. Onze filosofie en werkwijze vindt U hier.

 

" Creativiteit ontstaat als je intelligentie plezier heeft."Einstein

Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven

Angst- en paniekaanvallen

featured image

angst

Stress, onverwerkte emotionele gebeurtenissen, ….leiden vaak tot angst en of tot paniekaanvallen. Het gebruik van kalmeringsmiddelen en antidepressiva is de laatste jaren dan ook enorm toegenomen. In vele gevallen is het een dankbare tijdelijke oplossing voor hen die door het spook van de angst worden geterroriseerd. Jammer genoeg streeft de traditionele medische wereld overwegend naar slechts het oplossen van de symptomen van angst in plaats van naar het oplossen van de oorzaak van deze angst.

Hoe vaak hoor ik niet : “ik zal waarschijnlijk mijn hele leven lang deze medicatie moeten blijven innemen…” en dan vraag ik : “Is dat zo?” Ik ben geen dokter en zal me bijgevolg ook niet uitspreken over het al dan niet nemen of stopzetten van medicatie. Dat is niet mijn expertise. Maar door actief met “bewustzijn”  bezig te zijn heb ik een aantal dingen aan den lijve ondervonden die ik graag met jullie wil delen.

 

Over het “levenslang” nemen van medicatie :

Hoge bloeddruk is iets wat eigen is aan onze familie. Ik zelf nam ook al geruime tijd medicatie om mijn bloeddruk onder controle te houden. Drukke bezigheden, stress …het leek de normaalste zaak van de wereld dat ook ik deze medicatie nam.  Anderhalf jaar geleden zag het ernaar uit dat ik de dosis moest opdrijven om de gewenste 12 over 8 waarde te kunnen behouden.

Op dat moment was ik al een tijdje bezig met bewustzijn en ik weigerde om de dosis jaar na jaar op te drijven.

Ik wist dat in stress-situaties de gedachten die door mijn hoofd tolden een angst opriepen in mezelf en dat deze angst invloed had op mijn hormonale balans.  Wanneer ik meer controle zou krijgen over mijn “stress-gedachten” dan zou deze balans automatisch herstellen.

Door op gedisciplineerde wijze STOP te zeggen telkens ik stress voelde opkomen en mijn gedachten te herschikken heb ik in korte tijd mijn bloeddruk terug kunnen stabiliseren. Meer beweging en een aangepaste voeding maken dat ik op dit moment  slechts nog de helft van mijn oorspronkelijke medicatie neem en ik heb het gevoel dat ik gerust zonder kan.

Over de gevolgen van het nemen van kalmeringspillen en antidepressiva :

Belangrijk om te weten is dat deze medicatie de angst niet doet verdwijnen.  Medicatie duwt de angst naar beneden zodat deze niet meer of slechts gedeeltelijk wordt gevoeld. Op onderbewust niveau blijft de angst zijn werk doen.

Samen met de angst worden ook de andere gevoelens onderdrukt zodat je op de duur helemaal niet meer weet wat er nu eigenlijk met jou aan de hand is. Het voelen van je emoties is nodig om een dieper herstel in de hand te werken.

Medicatie lucht op maar lost niet op!!

Het ego (onze persoonlijkheid) is een verzameling van emotionele energieën die leven van onze aandacht. Ze hebben “voeding” nodig om te overleven en vinden die in onze aandacht/gedachten. Wanneer ze echter betrapt worden “tijdens hun lunch” door jouw bewuste aanwezigheid dan krimpen ze in elkaar zoals de heks in de film “the wizard of Oz”. Het ego (alias jouw angst) is niets in de aanwezigheid van jouw bewustzijn.

“Bang zijn voor…” of “angst voelen” is juist datgene waarvoor angst naar jou toekomt. Je bewust worden van de angst en deze lachend weggooien, loslaten…dat  is de kunst!

De enige manier om Jezelf te vinden is jezelf los te laten. Het is een handeling die geen moeite kost en jou toch ogenblikkelijk alle energie teruggeeft. 

 

" Once you’ve been really bad in a movie, there’s a certain kind of fearlessness you develop.    
"Jack Nicholson
Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven

Remise

featured image

schaakmat

Om een wedstrijd te winnen moet je onder het schaakbord kunnen zien… zei Karpov.

 Het “echte” schaken speelt zich niet af op het bord maar in de onderliggende lagen van het bewustzijn. De grootmeesters zijn zo bedreven in het schaken dat ze elke zet, elk systeem, elk georganiseerd patroon onmiddellijk herkennen. Om een wedstrijd te winnen moeten ze dus “onzichtbaar” worden in hun spel. Ze moeten loskomen van cliché-denken, loskomen van maatschappelijke normen, loskomen van alle conformisme…Zelfs de economische visie van het land van de tegenspeler werd door Karpov herkend in het schaakspel!

Zelfkennis is het fundament waarop elk spel wordt gebouwd!

 

" Winning is not a secret that belongs to a very few, winning is something that we can learn by studying ourselves, studying the environment and making ourselves ready for any challenge that is in front of us."Kasparov

 

Vandaag las ik een artikel waarin stond dat 2 op 3 werknemers onderhevig is aan stress en daar negatieve gevolgen van ondervindt. Ook hier wordt een wedstrijd gespeeld waarin 2/3 van de spelers als pionnen, torens, paarden, lopers of zelfs als kopstukken zichzelf verliest.

Alle stress, alle boosheid, alle verdriet, alle angst … zijn echter ongelofelijke kansen om los te komen van het schaakbord en om te evolueren van gebondenheid naar vrijheid en van beperktheid naar zelfexpressie.

Vertrouwen ontwikkelen is hierbij essentieel.

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vertrouwen hebben/krijgen is niet iets wat je zomaar uit de lucht plukt. Je moet jezelf overtuigen van iets waarvan je eigenlijk (nog) helemaal niet overtuigd bent. Je twijfelt aan jezelf en de weg naar vertrouwen is er een van vallen en opstaan.

Laat ons eens terugkeren naar de grootmeesters van het schaakspel. Waar ligt de winst van het spel? En met winst bedoel ik hier niet wie in dit leven de beste positie heeft op het schaakbord (financieel, materieel, emotioneel, relationeel, professioneel…) Want hoe goed je positie ook is, wie hiervan niet loskomt is gedoemd om vroeg of laat slachtoffer te worden van z’n eigen opstelling.

Loskomen van het schaakbord, ondoorzichtig spelen, ruimte krijgen, inpluggen op een extra dimensie…daar ligt de winst van het spel!

Hoe doe je dat?

  1. Je leert je “ego” kennen. En wees gerust, iedereen heeft er een!
  2. Je moet je ego (het schaakbord) van je afschudden

Hoe doe je dat?

  1. door ontspanning, relaxatie, meditatie, bewustwording (de zachte, langzame weg)
  2. door je diepste angsten en emoties uit te nodigen in jezelf. Door midden in die emotie te gaan staan en er geen aandacht en geen energie aan te geven. (de snelle weg voor wie zichzelf niet meer verliest in z’n eigen innerlijke energieën.)

 

Winning is not a secret that belongs to a very few, winning is something that we can learn by studying ourselves, studying the environment and making ourselves ready for any challenge that is in front of us.

 

Wenst U een personal coaching-traject voor U zelf op te starten dan vindt U hier meer info over de voorwaarden en werkwijze ervan.

Meer info klik Hier

Deel deze nieuwsbrief:
Facebook Terug naar overzicht nieuwsbrieven

Resonantie

featured image

resonantie

 

Het was Gerard Joling die mij lang geleden (op TV dan wel) voor het eerst liet zien hoe je een glas kapot kan zingen. Ik was nog jong, begreep er niets van en vond het spectaculair! Nu, vele jaren later begrijp ik er veel meer van en vind het zelfs nog veel spectaculairder dan vroeger!!

Sommige mensen liggen je veel beter dan anderen. “We zitten op dezelfde golflengte”, zeg je dan en waarschijnlijk besef je niet eens hoe juist deze uitspraak is. Want dit heeft alles te maken met frequentie en resonantie!

Een glas kapot zingen, hoe kan dat nu?

Elk voorwerp heeft een specifieke trillingsfrequentie. Wanneer je met een mes tegen een wijnglas tikt dan hoor je de toon die gepaard gaat met die eigenfrequentie. Elk glas, ook al zijn het schijnbaar identieke glazen uit een massaproductie heeft z’n eigen “toon”. Wanneer je op een of andere manier deze toon exact kan nabootsen dan gaat het voorwerp automatisch mee beginnen trillen waardoor de frequentie verhoogt. Dat is resonantie!

Waarom breekt het glas? Wel, door de resonantie komt het glas in een hogere frequentie terecht. Hiervoor moet het zijn structuur aanpassen maar gezien dit niet kan barst het glas kapot.

Resonantie is een ongelofelijk sterke kracht! Wanneer de klank van de gierende wind resoneert met voorwerpen zoals een gebouw of een brug dan zullen deze voorwerpen beginnen bewegen en uiteindelijk breken of barsten.

Ook onze aarde heeft haar frequentie (Shumann resonantie 7.8 Hz) en ook jij hebt je typische eigenfrequentie. De een beïnvloedt de ander en omgekeerd. Onze aarde wordt op haar beurt beïnvloed door de frequenties van de omliggende planeten, kometen, …

Gelukkig kunnen mensen hun energiepotentieel wel aanpassen zonder dat ze hierbij breken of “crashen”. Resonantie treedt op wanneer je (al is het maar heel even) op identiek dezelfde frequentie vibreert dan een ander. Je krijgt dan een boost van energie en wordt in een minimum van tijd opgetild naar een ongelofelijk hoog energieniveau. Soulmates en twinflames beïnvloeden elkaar op zo’n manier. Het werkt als bij een luchtballon waarin het vuur (resonantie) een hitte veroorzaakt die de ballon doet opstijgen.

Maar om hoogte te houden of te winnen moet je net zoals bij een luchtballon ballast afgooien. Emotionele bagage en angsten… Je moet lichter worden, veel lichter!

Resonantie versnelt dit proces in een schokkend tempo!

De juiste mindset (en die is voor iedereen verschillend) helpt je om innerlijke spanningen te neutraliseren en om in een opwaartse energiespiraal te komen. Mindsetting is de dag van vandaag niet langer een luxe. Het is eerder een must! Het is heel eenvoudig en voor iedereen met wat goede wil haalbaar…maar er zijn ontzettend veel valkuilen. Ik help je graag op jouw weg!

Wie interesse heeft kan dit alvast melden via de contactpagina van de website.

 

" Sometimes the heart sees what is invisible to the eye.             
"H. Jackson Browne, jr.
Terug naar overzicht nieuwsbrieven